In het najaar van 1966 vond een verlichte geest het nodig om nog meer variatie te brengen in de sporten op school. Die school was het Sint-Henricusinstituut, gelegen in de Oranjestraat en de Oude Steenweg nabij het St.-Jansplein, hartje Antwerpen. De geest waarvan sprake was nedergedaald in de persoon van broeder Gilbert Vandenbussche die al vele jaren lesgaf in de eerste jaren van het middelbaar onderwijs. De “broeders der christelijke scholen” waren mee met hun tijd en sport was een belangrijk onderdeel van het schoolgebeuren. Vaandeldragers toen waren “Pro Arte Gymnastica” een keurgroep turnen met brede uitstraling en de bekende basketbalclub “Brabo” die meekon op het hoogste niveau in België. Louis Bosmans, een ouder met enkele kinderen op Sint-Henricus hield echter veel van tafeltennis! Hij kreeg Br. Gilbert zo ver dat die laatste zijn klas ’s avonds ter beschikking stelde voor een demonstratie “pingpongen”. Die avond was er nog niet zoveel belangstelling: enkele ouders die ook al eens een paletje hadden vastgehad en enkele jonge leerlingen van rond de 12 j. Maar tafeltennisclub TTC Henricus was geboren!

Alles evolueerde snel. Er werden een vijftal volwaardige competitietafels gekocht en de turnzaal, met een unieke kurken vloer, bood een ideaal clublokaal. Bob Op De Beeck, een gerenommeerde speler, werd als trainer aangetrokken en we doken met verschillende ploegen in de interclubcompetitie die door de K.K.S.F.B. werd aangeboden. Al vlug maakten we het Antwerpse verbond onveilig met zowel ploegen bij de seniors als bij de jeugd. Frans van Eyen, ook lid van de overkoepelende federatie, werd onze eerste voorzitter en loodste de club door vele troebele waters. De sportieve successen volgden elkaar op (reeds een kampioenenploeg in ‘67-‘68 in 5de afdeling) en we werden een graag geziene club met een jeugdige uitstraling. We mogen ook niet vergeten te vermelden dat het ook heerlijk toeven was in onze “kring”, een kelderbar (met een ingang via een legendarisch laag plafond) waar onze leden en tegenspelers vóór, tijdens maar vooral na de wedstrijden tot in de late uurtjes verbroederden.

Veel later, in het seizoen 1998-1999, veranderde er plots veel voor onze club. Ons vertrouwde clublokaal in Antwerpen was van de ene dag op de andere niet meer ter beschikking wegens de overgang van de school naar andere leergangen (Karel de Grote Hogeschool). We vatten de koe bij de horens en onder leiding van onze toenmalige voorzitter Guido Van Hal maakten we een geslaagde overgang naar onze huidige locatie: de sportzaal van de Vrije Basisoefenschool te Wijnegem. Voortaan heette ons club kortweg “TTC Henricus”. We bleven bij dezelfde federatie die wel zelf van naam veranderde: van KKSFB naar KVKT over Sporcrea naar het huidige Sporta.

In Wijnegem vormde de samenwerking met de Basisoefenschool een mooie basis voor het verder zetten van ons jeugdbeleid. We verdelen nu al jaren onze aandacht tussen een mooie mix van jonge en oudere spelers. Onze leuze is: “Voor elck wat wils”. Zowel recreanten als gedreven competitiespelers vinden bij ons hun gading. Jonge spelertjes vanaf 8-9j worden systematisch opgeleid terwijl ondertussen ouderen lang blijven meedrijven op hun talenten (Phil van Hal, ons oudste lid, wordt volgend jaar 98 jaar !)

In het seizoen 2016-2017 vierde onze club zijn 50ste verjaardag, tijdens ons feestjaar organiseerde we verschillende activiteiten met als grote afsluiter het Henricus gala diner en als kers op de taart onze Koninklijke titel. Sinds het seizoen 2017-2018 heeft onze clubnaam er dus een extra lettertje bij: KTTC Henricus.

Vandaag is onze club nog steeds een bruisende club waar naast tafeltennis ook nog plaats is voor veel meer. Wij zijn klaar voor de volgende 50 jaar geschiedenis!